MATARÓ FIRA FERROVIÀRIA 2016

Fa ja deu anys que participem a la Fira Ferroviària de Mataró. Deu anys és una d'aquelles xifres que es presten a celebració. Per aquest motiu hem presentat dues novetats que els mataronins no havien tingut encara ocasió de veure a la seva ciutat.

La primera ha estat una maqueta feta amb peces de Lego. La segona ha estat la nostra "maqueta gran" una maqueta totalment digital, no només els trens sinó també les desviaments i els semàfors, controlada totalment per ordinador.

Les expectatives eren elevades i l'afluència de públic va estar a l'alçada d'aquestes expectatives. La Xarxa de Televisions Locals va fer entrevistes i filmacions que va retransmetre en directe. Hem recollit uns quants fragments d'aquestes filmacions que posem, a més a més de la que hi ha a la portada, a continuació del text.

La "maqueta gran" a diferència de les que havíem presentat els anys anteriors no té el que s'anomena "raquetes de retorn" que també a vegades, mal dit, anomenem com a "bucles de retorn". És a dir, en el cas de les raquetes el tren quan arriba a un dels extrems de la maqueta el tren fa un gir de cent vuitanta graus i torna a recórrer longitudinalment la maqueta en sentit contrari. En canvi a la maqueta controlada per ordinador els tren surten i arriben a dues estacions terme. Això, però, té un inconvenient que més endavant volem resoldre. Els trens ha de ser del tipus que en tots dos sentits hi hagi cabina de conducció si no hi ha possibilitat de fer canvi de locomotora o canvi de sentit de marxa de la mateixa.

La maqueta està inspirada en un entorn alemany. Una de les dues estacions és la estació Dammtor de la ciutat d'Hamburg. L'altre, provisionalment, és l'estació que permet als viatgers accedir al tren cremallera que permet pujar a una de les moltes muntanyes accessibles per tren que hi ha en aquell país. Aquesta muntanya, feta pel nostre company Joan de la Creu, és una altre de les novetats d'aquest any.

Aquest és el plánol del muntatge

 

Les fotos d'en Josep Samón segueixen el recorregut dels trens que surten desde l'estació Dammtor per arribar al tren cremallera