MARTOTREN 2022

Un cop més Martorell organitza la seva fira ferroviària i un cop més el Grup Ferroviari Mataró ha estat convidat a participar-hi amb un muntatge modular els dies 23 i 24 d'abril.

L'espai assignat ha estat el d'un rectangle de 11 metres de llargada per 6 metres d'amplada. Aquesta vegada hem volgut que el públic assistent pogués participar en el joc. Per això hem instal·lat una pantalla de manera que l'espectador amb el ratolí pogués posar en marxa diferents trens.

Hem dissenyat un circuït amb una estació terme (a la part esquerra), una estació de pas (la de Mataró, a dalt, al centre) i una estació oculta de dues vies a la part inferior amb un baixador abans d'aquesta.

Els espectadors participants situats davant l'estació terme poden posar en marxa els trens amb les fletxes color verd que els hi donen sortida. Nosaltres fem servir la versió 7.0 F7 del programa Train Controller. Podeu baixar la versió de prova gratuïta i baixar-vos els fitxers clicant el fitxer yrr, el fitxer yrs i el fitxer yrw.

Aquest és un sistema de funcionament mig manual i mig programat. Manual perquè és una persona la que decideix quins trens posa en marxa. Programat perquè els semàfors i la posició les agulles han estat prèviament establerts i estan controlats pel programa. La proposta permet també un funcionament totalment automàtic (botó superior dreta) sense necessitat d'intervenció humana. Potser que aquest sistema no acabi d'agradar als vells afeccionats acostumats a les maquetes analògiques. Cal, però, ser conscients que aquesta és la manera com circularan els trens en un futur no massa llunyà.

 

A les fotos edifici de la nova estació terme (amplieu la foto per a veure el nom de l'estació) i la torre d'enclavaments i el pont de senyals d'aquesta estació a la foto del costat. A la segona fila dues fotos del primer dels dos mòduls nous de noranta graus (decorat per en "Vadó"). A la tercera fila l'altre mòdul nou de noranta graus (decorat per en Francesc), el camping de pas entre les dues corbes amb un detall d'aquest camping. Al final el baixador ocult que ha fet en Joan de la Creu, el bucle que funciona com a estació oculta i una foto en la qual veiem el lloc de control dels trens accessible als visitants que podien moure trens a voluntat.

I dos vídeos del trajecte recorregut

La estada a Martorell totalment satisfactòria.
Hem estat molt ben atesos i la circulació de trens sense cap problema.

Moltes gràcies a la Federació Catalana d'Amics del Ferrocarril i
a l'Associació dels amics del ferrocarril de Martorell