PINEDA 2017

Per segona vegada l'Ajuntament de Pineda i, més concretament, el seu departament de cultura, va confiar al Grup Ferroviari Mataró el muntatge d'una maqueta de modelisme ferroviari aquest cop dins el marc de la seva Festa Major de Sant Joan

La proposta que vàrem presentar i va ser acceptada era construir un itinerari que recordés els trens i ambients que havien circulat per la costa nord de Barcelona. Aquest itinerari havia d'incloure doncs alguns elements clarament identificadors d'aquest paisatge com, per exemple, el túnel de Montgat i l'estació de Mataró acompanyada d'un espai que volia recordar la zona propera coneguda amb el nom de la càrrega on es posaven en condicions de circulació les antigues locomotores de vapor.

Tot això acompanyat, és clar, de les locomotores i trens que varen formar part de la nostra memòria visual. Els vagons Costa de fusta amb balcons als extrems, les locomotores amb el tender incorporat, els primers automotors com aquells que la gent va batejar com a pingüins deguts als seus característics colors, o les unitats anomenades "suïsses" a causa de la seva procedència i que van ser pintades en colors diferents segons cada època fins les actuals unitats 440 o els Civia.

El muntatge de la maqueta es va fer a l'antiga biblioteca, actualment Espai Sara Llorens, el dia 22 de juny i el públic va poder-la veure els dies 23, 24 i 25. Ateses les característiques de la sala es va optar per un disseny aproximat a una lletra zeta. És a dir, de baix a dalt, un tram de recta amb una corba tancada cap a l'esquerra de cent-trenta-cinc graus, una segona recta on quedava situada la estació de Mataró, una segona corba aquest cop cap a la dreta i, amb un angle de cent-vint graus i un tercer tram de recta fins arribar al bucle de retorn.

Cliqueu aquí per veure el plánol del muntatge

Algunes de les fotos que en Josep va fer durant el muntatge

Recta a la sortida del túnel de Montgat
La primera corba
A l'altre costa del túnel el bucle de retorn
La zona de serveis

Començament de la segona recta
La segona recta
La rotonda i, al darrera, Montgat
Detall de la rotonda
Un altre especte de la rotonda
Preparant l'estació de Mataró
Això no acaba de funcionar
Sempre es troba el que fallava
Encara que costa arreglar-ho
Cal avisar que acabarem tard
Ja estem al tram final
El bucle final, irònicament, Calella