Lleida: Expotren 2015

Un altre cop a Lleida. Cada any que passa la ExpoTren es consolida més i més i, hores d'ara, es pot considerar el millor certamen ferroviari de la península ibèrica; 47 expositors comercials i 38 maquetes. Tal i com es pot llegir a la presentació del web de la fira:

 

El saló, de característiques úniques a Espanya, s'ha convertit en un referent català i estatal i també internacional, i complementa a la perfecció l’actual oferta turística ferroviària del Tren dels Llacs. La fira comprèn els vessants cultural, lúdic i comercial d’aquest hobby, i està dirigida principalment a persones ja familiaritzades amb aquest entorn, i també al públic en general –sense excloure els infants– que desitgi gaudir del fantàstic món dels trens, tant en la realitat com en miniatura.


I, efectivament, les cues de gent per poder entrar i la presència de gent vinguda de tots els racons de la península avalen l'afirmació de ser un referent estatal. Nosaltres varem poder veure també visitants que se'ns adreçaven en llengua francesa.

 

El Grup Ferroviari Mataró, és membre de la Federació Catalana d'Amics del Ferrocarril però les característiques dels seus mòduls i, sobretot, del seu funcionament obliguen a un muntatge individualitzat.

En el plànol podeu veure que el Grup Ferroviari Mataró va estar situat a la part de dalt (rectangle color verd) al mig de la zona comercial.

Varem optar per presentar un muntatge que tenia la forma de una lletra U ajaguda i amb una de les branques el doble de llarga que l'altre. Al final de cadascuna d'aquestes branques hi havia una estació termini i a la meitat del tram més llarg hi havia una estació de pas amb quatre vies dues de les qual eren terminals. Naturalment els trens havien de tenir cabina de conducció per les dues bandes.

La característica fonamental del muntatge era el control per ordinador de la circulació de trens. Els trens no tenien conductor tal i com s'està ja imposant a la realitat. El control d'aturades, entrades i sortides de les estacions era totalment automàtic i era un dels atractius de la maqueta veure entrar i sortir simultàniament els trens de les diferents vies de les estacions.

Podeu clicar sobre la imatge de sota per veure un pdf de l'esquema del muntatge o, clicant aquí, si preferiu baixar-vos el fitxer wintrack.

També podeu clicar aquí veure el vídeo fet per Jaumetren