FIRA TREN SABADELL 2012

La Fira Tren que en les edicions anteriors es feia a Castellar del Vallès enguany tindrà lloc a Sabadell els dies 22 i 23 del proper setembre.

El Grup Ferroviari Mataró hi participarà altre cop però aquest any ho farem amb dues novetats importants. La primera seran, la més tècnica, és que el control dels trens es farà per ordinador utilitzant el programa Train Controller de RailRoad & Co. Això ens ha obligat a modificar tots els mòduls que han de formar part del muntatge instal·lant els S88 i el cablejat per a detectar els blocs.

La segona. més maquetista, seran els mòduls nous que reprodueixen l'estació de Mataró que ha construït en "Manu".  A més a més hem modificat una de les estacions que ja teníem per poder-la utilitzar com a estació termini atès que no hi haurà bucles de retorn ni "raquetes" i que la circulació es farà pel sistema de"punta a punta".

 L'estació forma part d'un projecte a llarg termini en el que representarem alguns punts característics del itinerari real entre Arenys de Mar i Barcelona, estació de França. De moment els trens aniran des de l'estació de Mataró a una petita estació que, en el futur serà la del Poble Nou. Aquest itinerari és del model anomenat "punta a punta" que no té ni raquetes ni bucles de retorn. A més a més hem construït també una plataforma giratòria i dos mòduls amb les agulles necessàries per poder entrar i sortir de les diferents vies de cada estació.

 El muntatge previst a Sabadell tindrà la forma d'una "U". Cada una de les tres branques de la U tindrà una llargada aproximada de 12 m i les branques dels extrems seren la estació de Mataró i la de una suposada estació prèvia a l'entrada de Barcelona (en espera de construir l'estació de França). Una i altra tenen una llargada d'uns 10 m. 

Per a preparar el muntatge l'Ajuntament de Mataró ens va cedir uns dies la sala d'actes del Centre Cívic del Pla d'en Boet. L'esquema del muntatge es pot veure en el gràfic (ampliable, clicant sobre d'ell) que hi ha a sota o el wintrack.

 

 

Dues vistes de la sala d'actes del Centre Cívic Pla d'en Boet que ens va cedir, per fer el muntatge de proves, l'Ajuntament de Mataró

Mai surt rés a la primera i sempre hi ha coses que s'han d'arreglar
Dues vistes de l'estació de Mataró
Vista frontal de l'estació en un pla lleugerament picat
Aquí a la via 4, fa poc, un tren es va empotrar contra el topall
   
Imatge del Switchboard (Si disposeu de la versió Gold F7 podeu veure el fitxer original)

 

El divendres 21 a 2/4 de 9 del matí ens vàrem posar en marxa cap a Sabadell. El muntatge va ser llarg perquè el simple canvi de situació d'uns mòduls per escurçar una de les branques va provocar haver de refer bona part del programa Train Controller i canviar les connexions i assignacions dels S88.

El dissabte, puntualment, varen començar les circulacions. L'experiència va ser interessant i vàrem poder comprovar que dues persones, una a cada extrem del recorregut per vigilar possibles descarrilaments o canvis d'agulla que no haguessin funcionat correctament eren suficients pel control de la maqueta.

El sistema estava dissenyat per poder fer anar els trens de manera automàtica o donant sortida a un tren de una determinada via a escollir i marcant-li la via d'entrada de l'estació de destí. En determinat moments els joves que es van fer càrrec del control manual utilizàren walkie talikie's per avisar dea l'altre estació del tren que sortia i la via de destinació.

La maqueta està en construcció. Per aquesta raó els mòduls del taller d'Adif que hi ha a la sortida de Mataró en sentit Vilassar està encara sense decorar. El mateix passa amb l'entrada a la estació prèvia a Barcelona, una estació que podria ser l'antigua de Poble Nou i que hem anomenar estació "P" amb una plataforma giratòria pendent d'acabar.

Els trens que varen circular són els que ho han fet o ho fan per la línia Mataró - Barcelona: les "suisses", els "camells" les UT440 i els Civies. En aquest enllaç podeu veur el recorregut d'un Civia sortint de l'estació de Mataró.

Podeu veure les fotografies que varem fer a

https://picasaweb.google.com/109882197093453740027/FIRATREN2012?feat=email#

N'hem triat unes quantes que hem posat a sota

Estació de Mataró vista del costat dels modulistes (entrada estació)
Vista parcial (falten els tallers) desde del costat de Vilassar
Una "Suissa" a punt de sortir
Un "Civia" sortin en sentit Vilassar
Dos joves experts controlen el funcionament
La part de dalt de la "U" invertida
Entrada (en construcció) de l'estació "P"
Estació "P" previa a l'estació de França